Info om hur man säljer bilder via bildbyrå

Visste du att du kan tjäna pengar på dina digitala bilder

Det är nu enklare än någonsin att sälja bilder över nätet via bildbyråer. Du kommer förmodligen inte att bli stenrik men det är ett nöjsamt tillägg till befintligt inkomst.
Det finns en uppsjö av bildbanker där ute. Föreslår däremot att man börjar med ett konto på mostphotos.com då dem är det enda bildbyrån som även vänder sig mot privatpersoner och hobbyfotografer. Sidan är mycket användarvänlig och erbjuder bra support. Sedan kan man även prova några av dem amerikanska sidorna så som Shutterstock, iStockphoto och/eller Dreamstime. Man kan även ladda upp på flera banker samtidigt men det kommer då att kräva en hel del engagemang och tid.

—————————————————–

Royaltyfria bilder

På dem allra flesta bildbyråer handlas det numer royaltyfria bilder. Royaltyfritt är ett koncept där användaren av bilden inte behöver betala royalty till fotografen varje gång som han vill använda bilden. Köparen får ingen copyright för bilderna men har köpt rätten att använda dem lagligt utan att behöva betala ytterligare avgifter till fotografen. Dessa foton får inte säljas vidare men kommer med stora fördelar, så som det låga priset jämfört med förmånerna.

Vanligtvis får du behålla 40 eller 50% av priset på din sålda bild. Det som bildbyrån vanligtvis står för är all marknadsföring till siten. Denna affärsmodell bygger på ett samarbete mellan fotograf och bildbank. Fotografen står för bilderna och bildbanken står för marknadsföringen.

Kunderna är oftast, tidnigar, magazine, reklambyråer och interna marknadsavdelningar.

—————————————————–

Att tänka på om man bestämmer sig för att ansluta

*) Läs igenom avtalen så att du inte accepterar att du enbart måste vara bunden till just den bildbyrån.
*) Undersök frågan om hur mycket pengar du får per såld bild. Vissa bildbanker betalar riktigt dåligt. Så lågt som 0,25 US-Dollar / bild (inga namn nämnda).
*)
Alla dina bilder måste oftast vara i jpg format och med maximal upplösning. Många bildbyråer tar inte emot bilder som är lägre än 4 megapixlar.
*)
Se till att alla dina bilder har model release. Det betyder att modellerna har skriftligen gett sitt godkännande så att du senare inte riskerar att bli stämd av modellerna.
*)
Undvik att ladda upp bilder på blommor och bin eller familjebilder. Sådana bilder säljer oftast inte så bra. Bilder på business, livet, känslor, människor, kommunikation är exempel på sådant säljer bra.
*) Ladda inte upp bilder med dålig kvalité, som tex suddiga och brusiga bilder.
*) Tänk på att ge relevanta sökord till dina bilder. Sökords-spammning resulterar oftast i att man blir bannad från sidan.

—————————————————–

En liten lista på bildbanker på nätet:

1) Mostphotos.com
* svensk sida men allt står på engelska. Bilder och medlemmar från alla möjliga delar av världen.
* Man behöver inte vara professionell för att bli medlem.
* Användarvänlig sida med bra support.

2) Istock.com
* Amerikansk sida med mycket amerikanska bilder.
* Dem riktar sig mot proffesionella fotografer.
* Avancerde funktioner .
* Man kan även ladda upp video

3) Matton.se
* Höga priser men man måste ansöka och skicka in arbetsprover.
* Verksamma mestadels i skandinavien.

4) Johnérs.se
* Svårt att få bli medlem. Endast proffs.

5) Shutterstock.com
* Betalar mycket låg andel till fotografen.

—————————————————–

Frågor och svar

1) Kan man leva på att sälja bilder över nätet?

Det hela beror på kvaliten på dina bilder, det kommersiella värdet, originaliteten och sedan antalet bilder som du har uppe.
Yuri Arcurs, är en student student som numer ägnar sig fulltid till stockfotografering. Yuri är en av dem främsta namnen i stockfoto. Han tjänar över 10 000 dollar / månad på sin bildförsäljning. Så visst är det möjligt.

2) Kan man ladda upp samma bild på olika bildbyråer?

Ja, det kan du oftast göra. Men det finns även bildbyråer som vill att man ska binda sig. Men sådana byråer är inget att rekommendera.

3) Vilka typer av bilder säljer bäst?

Fota vad du helst önskar, men ha alltid i tankarna att dina bilder bör vara kommersiellt gångbara. Det finns många som säger att det är bara bilder på människor säljer bra, men det finns vissa naturbilder som har bevisat motsatsen.

4) Hur kan man öka sin försäljning?

Det finns bara ett svar till det och det är att ladda upp en mssa bilder med bra kvalite som är kommersiellt gångbara.

Lämna en kommentar